LLAEBIO draait door
Wees welkom!
Je bent van harte welkom tijdens het volgende 'LLAEBIO draait door'-moment op donderdagvoormiddag 14 november 2024 van 9u30 tot 12u30! Je kan je tot 12 november inschrijven voor deze online bijeenkomst op deze inschrijvingspagina.
Meer info over het concept van deze bijeenkomst vind je onder het programma.
Het Programma
9u30 Kennismaking
9u45 Dylan Feyaerts (ILVO) - Update van het Living Lab AE & BIO
In 2023 selecteerden we met het netwerk het jaarthema 'samenwerking in de keten in functie van eerlijke prijzen voor landbouwers'. We organiseerden rond het thema verschillende activiteiten. We blikken terug op het magazine en de beleidsaanbevelingen die we publiceerden.
10u00 Mischa Indeherberg (Mieco) - 'Begeleiding landbouwers naar een natuurinclusief bedrijfsmodel'
Dit innovatief pilootproject zal een transitie van 1 of 2 landbouwbedrijven naar een natuurinclusieve(re) bedrijfsvoering faciliteren. Het is de bedoeling de werkbaarheid van natuurinclusieve landbouw in de praktijk uit te testen in een Vlaamse context en beleidsaanbevelingen te formuleren om de stap voor andere bedrijven te vergemakkelijken. De begeleiding gebeurt door landbouwadviseurs.
10u25 Mieke Lateir (INBO) - Meetnet Biodiversiteit Agrarisch Gebied, incl. samenwerking met landbouwers
Met het Meetnet Biodiversiteit Agrarisch Gebied (MBAG) wordt getracht de achteruitgang van biodiversiteit in landbouwgebied beter op te volgen. Het heeft tot doel grondiger inzicht te krijgen in de toestand en trend van de druk van landbouw op het natuurlijk milieu in het agrarisch gebied. Mieke Lateir licht toe hoe de samenwerking met landbouwers in dit project verloopt.
10u50 Pauze
11u00 Kurt Sannen (INBO) - Kringlooplandbouw in de melkveehouderij
De studie had tot doel het onderzoeken van de meerwaarde van een grondgebonden, circulaire melkveehouderij met een maximaal gesloten stikstofhuishouding. Aan de hand van modelmatige berekeningen onderzocht INBO wat het sluiten van kringlopen op een melkveebedrijf betekent voor de stikstofverliezen en bedrijfseconomische situatie. De stikstofdruk van de gemiddelde melkveebedrijven en hun kringloopvarianten werd vergeleken.
11u25 Inge Speckaert (ILVO) - Oproep landbouwers voor strokenteeltproeven
De stijgende vraag naar plantaardige eiwitbronnen, de economische opportuniteiten en de talrijke voordelen op ecologisch vlak maken de lokale teelt van eiwitgewassen aantrekkelijk. Maar één van de grote uitdagingen is een stabiele opbrengst en kwaliteit. De teelt in stroken van leguminosen in combinatie met graangewassen, groenten of aardappelen kan dit verhelpen. ILVO is op zoek naar landbouwers die in het kader van het Leg-O project willen experimenteren met dit teeltsysteem.
11u35 Discussie over potentiele projecten
Kurt Sannen (INBO) | Mieke Lateir (INBO) | Mischa Indeherberg (Mieco) |
Het concept
Op ‘LLAEBIO draait door’-activiteiten ontmoeten enthousiastelingen voor agro-ecologie of biologische landbouw elkaar om de drie à vier maanden. Je kan er landbouwers, overheidsmedewerkers, onderzoekers, leerkrachten, industriële en logistieke spelers, enz... verwachten.
Ook ditmaal laten we tijdens het event drie sprekers aan het woord over de resultaten van projecten naar duurzame landbouwpraktijken en willen we elkaar hiermee inspireren. Daarnaast kan iedereen een oproep lanceren om samen te werken rond agro-ecologie of biologische landbouw, waarbij we samen op zoek gaan naar mogelijke oplossingen. Op die manier helpen we de verduurzaming in de sector samen vooruit.
Zo geven we ook vanuit het Living Lab voor Agro-ecologie en Biologische Landbouw een update van onze activiteiten en delen we zoals altijd het overzicht van de projectoproepen en andere financieringsbronnen voor projecten rond agro-ecologie en biologische landbouw.
Je kan je tot 12 november 2024 inschrijven voor deze activiteit via deze inschrijvings-link.